Fugler til besvær

Avføring fra due på bil. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS

Avføring fra due på bil. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS

Småfugler er ofte et kjært kjennetegn på at våren er i anmarsj. Det samme tenker vi om måker en varm sommerdag på et svaberg, eller lyden av duer i parken. Fugler har som alle andre dyr og insekter en viktig posisjon som nyttedyr i vår verden, og noe vi må bevare.

Like ofte som vi mennesker er glade for fuglenes tilstedeværelse, forbanner vi dem. De fleste arter av fugl, knytter seg fort til oss og våre boliger eller forretningsbygg, hvor de ofte finner menneskeskapte reir- og hvileplasser. Det er i fuglens natur, helt naturlig å bygge reir på steder hvor de kan finne beskyttelse, overvåke omgivelsene og hvile. Du ser dem som regel sittende ytterst på taket, hvor de har plassert seg for å overvåke og samtidig speide etter mat. Det er på disse plassene problemene mellom fugl og mennesker oppstår.

Avføring fra due på bilpanser. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS

Avføring fra due på bilpanser. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS

Fugl og lakkskader

Avføring fra fugl er et problem for mange bileiere. Tror de fleste av oss har irritert seg over avføring på et nyvasket bilpanser, eller på en frontrute som nylig var helt ren.

Nokas skadedyrkontroll spurte Joakim Væthe-Larsen hos Kepler bilservice i Tønsberg om avføring fra fugl er ødeleggende for bilen;
«Fugleavføring etser seg inn i lakken på bilen, og det er viktig å fjerne dette så raskt som mulig for at det ikke skal bli en permanent skade, noe vi ofte opplever. Vi anbefaler å spyle avføringen forsiktig bort og tørke lett over med en microfiber klut. I noen tilfeller, om avføringen får sitte lenge, må det slipes/poleres bort. I de verste tilfellene må f.eks et bilpanser lakkes på nytt, noe som fort kan koste 6-8 tusen. Vi vet også at leasing biler har fått trekk for slike skader ved innlevering. Hos Kepler anbefaler vi bileiere å beskytte lakken ved hjelp av keramisk lakkbeskyttelse eller Evershine behandling» sier Joakim Væthe-Larsen.

Nokas skadedyrkontroll anbefaler bileiere som ofte opplever uønsket avføring på bilen og tenke på hvor bilen parkeres, eller å tildekke den med et trekk om den skal stå parkert utendørs over lengre tid.

Avføring fra spurv på fasade. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS

Avføring fra spurv på fasade. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS

Avføring skader fasaden

Det er ikke bare bileiere som opplever avføringen som problematisk, men også huseiere. Tilgrising av fasade er ikke bare et problem, men ofte en stor økonomisk utgift for etseskade på moderne fasadeplater. Avføring på fasade er heller ikke estetisk vakkert, og i noen tilfeller hvor det f.eks foregår utendørs servering, kan avføring fra fugl føre til anmerkning fra Mattilsynet.

Nokas Skadedyrkontroll anbefaler å forebygge slike problemer ved å sikre fasader mot slike uønskede hendelser ved å montere fysiske sperringer som gjør at fugl ikke vil slå seg ned på utsatte plasser på et bygg. Ofte er et moderne bygg det nærmeste fugl kommer et naturlig «fuglefjell» i byområder.

Fuglesikring av tak og fasade. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS

Fuglesikring av tak og fasade. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS

På vanlige bolighus anbefaler Nokas skadedyrkontroll at det utføres tilsyn flere ganger i året for å sikre utsatte plasser. Det kan f.eks være så enkelt som å montere netting i en gammel rusten ventil, eller fysiske sperringer på takutspring.

Vår beste anbefaling er å tilrettelegge for fugl i nærområdet ved å sette opp fuglekasser. Husk at fugl spiser store mengder mygg og fluer som ofte er til sjenanse for oss mennesker på sene sommerkvelder.