Kranglekre oppdaget i Norge

Geir Jæger

01 apr 2020

NokasSkadedyrkontroll

Norske forskere er ikke overrasket over at det kjente kranglekreet (Domestic argus) nå er på full fart inn i norske hus og hjem. Forskere har lenge trodd at dette kreet bare var utbredt i middelshavsområder og krigssoner. Ingen vet helt nøyaktig hvordan dette kreet ser ut, men man vet med stor sikkerhet hvordan det oppstår og hva det lever av. Denne unike viten gjør at det faktisk er mulig å bekjempe Kranglekre uten bruk av gift.

Skadesjef i Nokas skadedyrkontroll Kenneth Ervik opplever en dramatisk økning i daglige henvendelser fra fortvilte hytteeiere, bedrifter og småbarnsfamilier.

- Nokas Skadedyrkontroll har ikke opplevd lignende pågang siden det store strømbruddet i 2015. sier Ervik lett fortvilet.

Kenneth Ervik sier videre at utbruddet har store likhetstrekk med den kjente og litt mildere brakkesyken som ofte opptrer når storfamilien møtes rundt påsketider, i en alt for liten hytte uten internett.

Kjente særtrekk hos Kranglekre

Forskere vet med sikkerhet at Kranglekre kan ligge i dvale i mange år uten næring før det plutselig og uprovosert dukker opp. Hva som vekker det fra dvalen kan f.eks være høye lyder, gnisninger eller langvarig strøm og internett brudd. Kranglekre trenger ikke mye næring. Det holder i massevis med en liten dose sjalusi, kortspill juks, eller bare en doring som ikke er i rett stilling. Kranglekre kan i de mest ekstreme tilfeller føre til skilsmisse, husbråk, gråt eller overnatting på sofa.

Det amerikanske Folkehelseinstitutt har i disse dager investert store beløp i en studie ledet av en superintelligent forsker og slektning av presidenten, som hevder Kranglekre lever av dopapir.

Finnes det motgift?

Nasjonale myndigheter advarer på det sterkeste å benytte alkoholholdig drikke i bekjempelse, da dette absolutt ikke har virkning, og kan ha en motsatt effekt. Nasjonale myndigheter kan foreløpig bare henvise fortvilte foreldre med barn i skolepliktig alder til ekteskapsrådgivning, psykolog eller parterapi.

Kenneth Ervik i Nokas Skadedyrkontroll mener giftfri bekjempelse av Kranglekre er den enkleste, billigste og mest effektive metoden.

- Vi har sett mange eksempler på at Kranglekre naturlig forsvinner ved hyppig bruk av økt toleranse, tilgivelse, hjertevarme og omtanke.

Ervik vurderte sterkt å henvise til Eik barneskole i Tønsberg sitt slagord: «Vær en venn, gi en klem, alle skal gå glade hjem» men revurderte dette da klem ikke er anbefalt utenfor husets fire vegger i disse dager, samt at en klem til feil person kan føre til økt spredning av Kranglekre.

Av: Geir Jæger  Publisert: 01.04.2020  Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS